Sürdürülebilir Tekstil Eğitimi için Dijital Eğitim Materyalleri (Vir2TEX) Projesi Final Toplantısı

Ege Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen Erasmus Plus projesi olan 'Sürdürülebilir Tekstil Eğitimi için Dijital Eğitim Materyalleri (Vir2TEX)' projesinin son toplantısı yapıldı. Bu proje, tekstil alanında eğitim alan öğrencilerin bilgi düzeyini dijital teknolojilerle artırmak ve uzaktan eğitim için yeni öğrenme materyalleri geliştirmek amacıyla hazırlanan bir projedir. Ulusal ve uluslararası ortaklarla yürütülen projenin son toplantısı Ege Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi.
Proje kapsamında Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emel Akın ve Sevda Altaş tarafından yürütülen projede öğrencilere "Yenilikçi E-Öğrenme Yöntemleriyle Tekstil Üretimi" dersi kapsamında VR 360 video gözlükleri kullanılarak dersler verildi. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Prof. Dr. Sevda Altaş ve projeye katkı sağlayan tüm öğretmenlerimizi tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.
Proje detayları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sevda Altaş, "Yeni eğitim materyalleri geliştirerek sınıf içi eğitim ve uzaktan eğitimde öğrencilerin ilgisini çeken yeni öğrenme deneyimleri sunmayı amaçladık. Bu projeyle, öğrencileri gerçek durumların ortasına yerleştirerek VR 360 video ile ekranı ortadan kaldırdık ve sanal gerçeklik (VR) potansiyelini daha iyi anlama ve öğrenme faaliyeti için kullandık. Stüdyo ortamında profesyonel seslendirmeyle hazırlanan videolar sayesinde öğrencilerimiz fabrikaya gitmeden üretim sürecini ve makineleri uzaktan tanıyabiliyorlar. Projeye bağlı olarak 14 haftalık eğitim içeriği oluşturuldu ve 'Yenilikçi E-Öğrenme Yöntemleriyle Liften Giysilere Tekstil Üretim Süreci' adlı İngilizce bir ders oluşturuldu. Bu, Meslek Yüksekokulu'nda yenilikçi yöntemlerle verilen ilk tekstil eğitimi oldu" dedi.
Projenin ortaya çıkardığı sonuçların tekstil eğitimi sağlayan kurumlara fayda sağlayacağını belirten Prof. Dr. Altaş, "Bu proje, tekstil, tekstil mühendisliği ve moda tasarımı öğrencileri ile tekstil alanında eğitim veren öğretmenler, eğitimciler ve danışmanlar, tekstil üretimi yapan özel şirketlerde yeni işe başlayanlar, sürdürülebilir öğrenme ve farkındalıkla tekstil eğitimi alan öğrenci ve eğitimcilerden oluşan bir hedef kitleye sahiptir. Bu nedenle, altyapısı olmayan ancak eğitim ve öğretim sürecinde öğrencilere konuları anlatırken birçok makine üzerinde uygulama yapması gereken diğer tekstil eğitimi kurumları da bu projeden faydalanabilecektir. Tüm öğretmenler, öğrenciler ve tekstil alanında kendini geliştirmek isteyen kişiler projenin çıktılarına ücretsiz olarak kolayca erişebilirler. Şu anda öğrencilerle hibrit eğitim sürecine devam ettiğimiz günümüzde, geliştirilen eğitim materyalleri Emel Akın Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından test ediliyor ve öğrencilerden elde edilen geri bildirimlere dayanarak içerikler güncelleniyor. Bu kurs, meslek yüksekokulunda yenilikçi yöntemlerle yapılan ilk kurs olacak ve bu konuda gelecekteki çalışmalara destek olacaktır" şeklinde konuştu.
Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde yürütülen projenin ortakları arasında Yaşar Üniversitesi, Alanya Üniversitesi, ETN School (İtalya), Universitatea Religious Pîtesti (Romanya) ve Eduexpert (Polonya) bulunmaktadır. Proje kapsamında hazırlanan eğitim içeriklerine Uz Pamuk, Tepas Tekstil, Sun Tekstil ve Ekoten firmaları destek vermiştir. Geliştirilen eğitim içeriklerine "https://vir2tex.yasar.edu.tr/" web adresinden erişilebilir.